Majstrovstvá vo varení gulášu
Občiansky výbor v Malých Chlievanoch v spolupráci so Stolnotenisovým klubom Malé Chlievany, občanmi Malých Chlievan a pod záštitou primátora mesta a Mestského úradu Bánovce nad Bebravou p o r i a d a dňa 9. júna 2012, t.j. v sobotu v areáli Kultúrneho domu v Malých Chlievanoch prvý ročník majstrovstiev vo varení gulášu s názvom Hrežďovský Guláš Fest.
Občiansky výbor touto cestou pozýva občanov mesta Bánovce nad Bebravou a širokého okolia, občanov miest a obcí iných okresov a krajov, občanov zo zahraničia, aby sa zapojili do tejto súťaže a svojím umom dokázali navariť majstrovský guláš.
Ďalej Občiansky výbor Malé Chlievany pozýva všetkých občanov, ktorí nebudú súťažiť, na kultúrno spoločenské podujatie spojené s príjemným posedením, podávaním kvalitného gulášu a občerstvenia, prehliadkou jednotlivých družstiev, ktoré budú súťažiť, tombolou, s rôznymi atrakciami, počas celého sobotňajšieho odpoludnia.
Začiatok súťaže, ako aj začiatok podujatia je stanovený na 12,00 hod.
P R O P O Z Í C I E
Hlavný usporiadateľ : Občiansky výbor Malé Chlievany, STK M.Chlievany, občania z Malých Chlievan
Termín a čas konania : 9. júna 2012 od 10,00 hod.
Miesto konania : Areál Kultúrneho domu Malé Chlievany
Záväzné prihlášky : Do 15. mája 2012 !!! (prihlášky sú na stránke OV Malé Chlievany www.malechlievany.sk – priložený súbor Prihlaska.doc)
Vyplnené prihlášky doručte: Drevenica 69 (oproti kult.domu M. Chlievany), alebo MsÚ Bánovce n.B., č.dv. 20, Ing. Znášiková, alebo e-mailom na adresu: .
Bdiel s rovnako vyplnenými údajmi ako v A diele si donesiete so sebou v deň súťaže.
Úhrada štartovného : v hotovosti pri odovzdaní prihlášky v Drevenici 69 alebo u Ing. Znášikovej,
v prípade e-mailového prihlásenia je možná úhrada poštovým poukazom na adresu Ľudovít Znášik, Lipová 2, Bánovce n.B. (v správe pre adresáta uveďte názov družstva z prihlášky) alebo prevodom z účtu na účet č. 1722344192/0200 (v správe pre prijímateľa uveďte názov družstva z prihlášky)
Losovanie miesta : Losovanie miesta varenia od 10,00 do 12,00 hod.
Miesto varenia : Každé jedno družstvo bude samostatne oddelené vyznačeným priestorom (páskou) s označením por.č. priestoru, rozmerov cca 5x5m ,
Zloženie družstva : Najmenej 3 osoby, najviac 5 osôb,
Štartovné : 15,- Eur za jedno družstvo, do termínu záväznej prihlášky, po termíne 20,- Eur za jedno družstvo (v prípade neúčasti sa štartovné nevracia),
Rozhodcovia : Členovia občianskeho výboru, špičkoví kuchári, predsedom špičkový kuchár iného okresu, počet členov 6, predseda má 2 hlasy,
Hlavné kritériá varenia :
– každé družstvo si prinesie kotlík na varenie gulášu, slnečník proti slnku, resp. dažďu, drevo,
– varí sa zo všetkých druhov mäsa a ingrediencií, ktoré si družstvo prinesie so sebou (organizátor nezabezpečuje drevo, mäso a ani ingrediencie),
– stôl a lavicu v sektore družstva zabezpečí organizátor,
– dva stoly a 4 lavice pred sektor družstva pre sympatizantov zabezpečí organizátor,
– každé družstvo varí najmenej 5 litrov a najviac 35 litrov gulášu,
– od 10,00 hod. do 12,00 hod. príprava miesta, ingrediencií,
– začiatok varenia a samotnej súťaže 12,00 hod.,
– koniec varenia a odovzdanie vzorky na hodnotenie 16,00 hod.,
– množstvo vzorky je stanovené na pol litra antikorovej misky,
– UPOZORNENIE: Do gulášu nie je možné pridávať prinesené vývary!!!,
– do sektoru varenia jednotlivých družstiev nesmie vstupovať žiadna iná osoba, okrem rozhodcov,
– po skončení súťaže si družstvá môžu guláš predať,
– organizátor si vyhradzuje právo, že po skončení podujatia každé družstvo uvedie svoj priestor, v ktorom súťažilo, do pôvodného stavu,
– pred vymedzený priestor varenia si súťažiace mužstvo môže pozvať hudobníkov a vytvárať si počas varenia svoj spoločenský program.
H O D N O T E N I E
Hodnotenie jednotlivých družstiev bude v dvoch rovinách:
Prvá rovina : (estetika)
Hodnotiaca komisia bude od 10,00 hod. do 16,00 hod. sledovať a hodnotiť tieto ukazovatele :
– prípravu miesta varenia,
– prípravu ingrediencií (mäso, zemiaky, cibuľa a pod.),
– čistotu a hygienu varenia,
– priebeh varenia,
– kultúrny program pri varení,
– znižovať body , ak sa v sektore varenia budú nachádzať cudzie osoby, alebo nebudú dodržané hlavné kritéria varenia.
Druhá rovina : (kvalita)
Hodnotiaca komisia bude pri odobratí vzoriek od 16,00 hod. hodnotiť samostatne a jednotlivo tieto ukazovatele:
– celkový vzhľad gulášu, farbu,
– vôňu,
– chuť,
– mäso,
– zemiaky,
– zahustenie.
Poznámka: Pre objektívnosť hodnotenia kvality bude zabezpečené, že hodnotiaca komisia nebude pri hodnotení jednotlivých vzoriek vedieť, ktorého družstva guláš práve hodnotí.
VYHODNOTENIE
Vyhodnotenie bude prebiehať taktiež v dvoch rovinách.
Rovina estetiky: celkovo budú vyhlásení prví traja, ktorí dostanú vecné ceny a víťaz 5O,- EUR.
Rovina kvality : celkovo budú vyhodnotení všetci účastníci, teda bude stanovené poradie všetkých družstiev. Prví traja dostanú vecné ceny a víťaz bude odmenený čiastkou 1OO,- EUR. Prví traja budú mať právo výberu miesta varenia v druhom ročníku Hrežďovský Guláš fest 2013.