Majstrovstvá vo varení gulášu
Výbor mestskej časti Malé Chlievany v spolupráci so Stolnotenisovým klubom Malé Chlievany, občanmi Malých Chlievan a pod záštitou primátora mesta a Mestského úradu Bánovce nad Bebravou poriada dňa 15. júna 2024 t.j. v sobotu v areáli Kultúrneho domu v Malých Chlievanoch 11.ročník majstrovstiev vo varení gulášu s názvom Hrežďovský Guláš Fest.
Výbor mestskej časti (ďalej len VMČ) touto cestou pozýva občanov mesta Bánovce nad Bebravou a širokého okolia, občanov miest a obcí iných okresov a krajov, občanov zo zahraničia, aby sa zapojili do tejto súťaže a svojím umom dokázali navariť majstrovský guláš.
Ďalej VMČ pozýva všetkých občanov, ktorí nebudú súťažiť, na kultúrno spoločenské podujatie spojené s príjemným posedením, podávaním kvalitného gulášu a občerstvenia, prehliadkou jednotlivých družstiev, ktoré budú súťažiť, bohatou tombolou, s rôznymi atrakciami, počas celého sobotňajšieho odpoludnia.
Začiatok súťaže, ako aj začiatok podujatia je stanovený na 11,00 h.
P R O P O Z Í C I E
Hlavný usporiadateľ : VMČ Malé Chlievany, STK M. Chlievany,
občania z Malých Chlievan,
Termín a čas konania : 15. júna 2024 od 09,00 h
Miesto konania : Areál Kultúrneho domu Malé Chlievany
Záväzné prihlášky : Do 1. júna 2024 !!! (prihl. sú na stránke MČ Malé Chlievany www.malechlievany.sk (priložený súbor Prihláska.doc), Drevenica 69 M.Chlievany, alebo priamo na tel. čísle 0917840644,
Vyplnené prihlášky doručte : Drevenica 69 (oproti kul. domu M. Chlievany), alebo e-mailom na adresu: karas.sencik@gmail.com
B diel s rovnako vyplnenými údajmi ako v A diele si donesiete so sebou v deň súťaže.
Úhrada Štartovného : V hotovosti pri odovzdaní (prevzatí) prihlášky v Drevenici 69, v prípade e-mail prihlásenia je možná úhrada poštovým
poukazom na adresu Dušan SENČÍK, Topoľová, 1453/5 957 01 Bánovce n/B
( v správe pre adresáta uveďte názov družstva z prihlášky)
alebo prevodom z účtu č. SK 3909000000000261989996
(v správe pre prijímateľa uveďte názov družstva z
prihlášky).
Výber miesta : Výber a príprava miesta varenia od 09,00 do 11,00 h
Miesto varenia : Každé jedno družstvo má samostatne oddelené miesto varenia s a názvu družstva.
Zloženie družstva : Najviac 5 osôb, najmenej 2, všetci súťažiaci vstup zdarma,
Štartovné : 20.- € za jedno družstvo, do termínu záväznej prihlášky,
po termíne 25.-€ za jedno družstvo
( v prípade neúčasti sa štartovné nevracia).
Rozhodcovia : Porotcovia- špičkoví kuchári, počet členov 3 plus 2 vylosovaní zo všetkých družstiev – pozorovatelia
Hlavný hosť Guláš Festu ŠČAMBA
HLAVNÉ KRITÉRIA VARENIA
– každé družstvo si prinesie kotlík na varenie gulášu, slnečník proti slnku, dažďu, drevo,
- varí sa zo všetkých druhov mäsa, zemiakov (krájanie mäsa, zemiakov, cibule sa vykonáva priamo na mieste varenia v čase od 09,00 do 11,00 h) a ingrediencií, ktoré si družstvo prinesie so sebou,
( organizátor drevo, mäso a ingrediencie nezabezpečuje ), stôl a stoličky v sektore družstva zabezpečí organizátor,
- jeden pivný set pred sektor družstva pre sympatizantov zabezpečí organizátor,
- každé družstvo varí najmenej 5 litrov a najviac 30 litrov gulášu,
- od 09,00 do 11,00 h , výber a príprava miesta, ingrediencií,
- začiatok varenia a samotnej súťaže 11,30 h
– koniec varenia a odovzdanie vzorky pre hodnotenie 15,30 h,
- množstvo vzorky je stanovené na pol litra misky,
- organizátor si vyhradzuje právo, že po skončení podujatia každé družstvo uvedie svoj priestor, v ktorom súťažilo, do pôvodného stavu,
- pri odchode z areálu KD mužstvo na požiadanie strpí prehliadku nákladného priestoru vozidla,
- pred vymedzený priestor varenia si súťažiace mužstvo môže pozvať hudobníkov a vytvárať počas varenia svoj spoločenský program.
H O D N O T E N I E
Hodnotenie jednotlivých družstiev bude v dvoch rovinách:
Prvá rovina : (estetika)
Hodnotiaca komisia bude od 09,00 do 15,30 h sledovať a hodnotiť tieto ukazovatele :
- prípravu miesta varenia a jeho výzdoba
- krájanie a prípravu ingrediencií (mäso, zemiaky, cibuľa a pod.),
- čistotu a hygienu varenia,
- priebeh varenia,
- kultúrny program pri varení,
Druhá rovina : (kvalita)
Hodnotiaca komisia bude pri odobratí vzoriek od 15,30 h hodnotiť samostatne a jednotlivo tieto ukazovatele:
– chuť gulášu- každý rozhodca môže udeliť najviac 50 bodov
- mäso- každý rozhodca môže udeliť najviac 20 bodov
- zemiaky- každý rozhodca môže udeliť najviac 20 bodov
- zahustenie- každý rozhodca môže udeliť najviac 10 bodov
Poznámka: Pre objektívnosť hodnotenia kvality bude zabezpečené, že hodnotiaca komisia nebude pri hodnotení jednotlivých vzoriek vedieť, ktorého družstva guláš práve hodnotí.
VYHODNOTENIE
Vyhodnotenie bude prebiehať taktiež v dvoch rovinách.
Rovina estetiky: celkovo budú vyhlásení prví traja, ktorí dostanú vecné ceny a víťaz 7O.-€
Rovina kvality : celkovo budú vyhodnotení všetci účastníci, teda bude stanovené poradie všetkých družstiev. Prví traja dostanú vecné ceny a víťaz bude odmenený čiastkou 15O.-€. Už teraz Vás všetkých pozývame na 12. ročník Hrežďovský Guláš fest 2025!