Občiansky výbor v Malých Chlievanoch v spolupráci so Stolnotenisovým klubom Malé Chlievany, občanmi Malých Chlievan a pod záštitou primátora mesta a Mestského úradu Bánovce nad Bebravou poriada dňa 13. júna 2015, t.j. v sobotu v areáli Kultúrneho domu v Malých Chlievanoch štvrtý ročník majstrovstiev vo varení gulášu s názvom Hrežďovský Guláš Fest.
Občiansky výbor touto cestou pozýva občanov mesta Bánovce nad Bebravou a širokého okolia, občanov miest a obcí iných okresov a krajov, občanov zo zahraničia, aby sa zapojili do tejto súťaže a svojím umom dokázali navariť majstrovský guláš.
Ďalej Občiansky výbor Malé Chlievany pozýva všetkých občanov, ktorí nebudú súťažiť, na kultúrno spoločenské podujatie spojené s príjemným posedením, podávaním kvalitného gulášu a občerstvenia, prehliadkou jednotlivých družstiev, ktoré budú súťažiť, bohatou tombolou, s rôznymi atrakciami, počas celého sobotňajšieho odpoludnia.
Začiatok súťaže, ako aj začiatok podujatia je stanovený na 11,00 h.
P R O P O Z Í C I E
Hlavný usporiadateľ : Občiansky výbor Malé Chlievany, STK M.Chlievany, občania z Malých Chlievan,
Termín a čas konania : 13. júna 2015 od 09,00 h,
Miesto konania : Areál Kultúrneho domu Malé Chlievany,
Záväzné prihlášky : Do 25. mája 2015 !!! (prihlášky sú na stránke OV Malé Chlievany www.malechlievany.sk – priložený súbor Prihláska.doc).
Vyplnené prihlášky doručte : Drevenica 69 (oproti kul.domu M.Chlievany), alebo budova MsÚ, Ul. Farská 3, Bánovce n/B., č.dv. 004, Ing.Znášiková, alebo e-mailom na adresu: info@malechlievany.sk. B diel s rovnako vyplnenými údajmi ako v A diele si donesiete so sebou v deň súťaže.
Úhrada Štartovného : V hotovosti pri odovzdaní prihlášky v Drevenici 69, alebo u Ing. Znášikovej, v prípade e-mailového prihlásenia je možná úhrada poštovým poukazom na adresu Ľudevít Znášik, Lipová 2, Bánovce n/B. (v správe pre adresáta uveďte názov družstva z prihlášky) alebo prevodom na účet č. 1676276001/5600 (v správe pre prijímateľa uveďte názov družstva z prihlášky).
Losovanie miesta : Losovanie a príprava miesta varenia od 09,00 h do 11,00 h.
Miesto varenia : Každé jedno družstvo má samostatne oddelené miesto varenia s vyznačením priestoru (páskou) cca 5×4 m, s označením por.č. a názvu družstva.
Zloženie družstva : Najmenej 3 osoby, najviac 5 osôb.
Štartovné : 15,- Eur za jedno družstvo, do termínu záväznej prihlášky, po termíne 20,- Eur za jedno družstvo (v prípade neúčasti sa štartovné nevracia).
Rozhodcovia : Členovia občianskeho výboru, špičkoví kuchári, predsedom špičkový kuchár iného okresu, počet členov 5, predseda 2 hlasy,
hlavný hosť Guláš Festu speváčka JADRANKA
HLAVNÉ KRITÉRIA VARENIA
– každé družstvo si prinesie kotlík na varenie gulášu, slnečník proti slnku, resp. dažďu, drevo,
– varí sa zo všetkých druhov mäsa a ingrediencií, ktoré si družstvo prinesie so sebou (organizátor drevo, mäso a ani ingrediencie nezabezpečuje),
– stôl a lavicu v sektore družstva zabezpečí organizátor,
– dva stoly a 4 lavice pred sektor družstva pre sympatizantov zabezpečí organizátor,
– každé družstvo varí najmenej 5 litrov a najviac 50 litrov gulášu,
– od 09,00 h do 11,00 h losovanie a príprava miesta, ingrediencií,
– začiatok varenia a samotnej súťaže 11,00 h,
– koniec varenia a odovzdanie vzorky do hodnotenia 16,00 h,
– množstvo vzorky je stanovené na pol litra misky,
– UPOZORNENIE: Do gulášu nie je možné pridávať prinesené vývary!!!,
– do sektoru varenia jednotlivých družstiev nesmie vstupovať žiadna iná osoba, okrem rozhodcov,
– po skončení súťaže si družstvá môžu guláš predať,
– organizátor si vyhradzuje právo, že po skončení podujatia každé družstvo uvedie svoj priestor, v ktorom súťažilo, do pôvodného stavu,
– pri odchode zo súťaže mužstvo na požiadanie strpí prehliadku nákladného priestoru vozidla,
– pred vymedzený priestor varenia si súťažiace mužstvo môže pozvať hudobníkov a vytvárať si počas varenia svoj spoločenský program.
H O D N O T E N I E
Hodnotenie jednotlivých družstiev bude v dvoch rovinách:
Prvá rovina : (estetika)
Hodnotiaca komisia bude od 09,00 h do 16,00 h sledovať a hodnotiť tieto ukazovatele :
– prípravu miesta varenia,
– prípravu ingrediencií (mäso, zemiaky, cibuľa a pod.),
– čistotu a hygienu varenia,
– priebeh varenia,
– kultúrny program pri varení,
– znižovať body , ak sa v sektore varenia budú nachádzať cudzie osoby, alebo nebudú dodržané hlavné kritéria varenia.
Druhá rovina : (kvalita)
Hodnotiaca komisia bude pri odobratí vzoriek od 16,00 h hodnotiť samostatne a jednotlivo tieto ukazovatele:
– celkový vzhľad gulášu, farbu,
– vôňu,
– chuť,
– mäso,
– zemiaky,
– zahustenie.
Poznámka: Pre objektívnosť hodnotenia kvality bude zabezpečené, že hodnotiaca komisia nebude pri hodnotení jednotlivých vzoriek vedieť, ktorého družstva guláš práve hodnotí.
VYHODNOTENIE
Vyhodnotenie bude prebiehať taktiež v dvoch rovinách.
Rovina estetiky: celkovo budú vyhlásení prví traja, ktorí dostanú vecné ceny a víťaz 5O,- Eur
Rovina kvality : celkovo budú vyhodnotení všetci účastníci, teda bude stanovené poradie všetkých družstiev. Prví traja dostanú vecné ceny a víťaz bude odmenený čiastkou lOO,- Eur. Prví traja budú mať právo výberu miesta varenia v piatom ročníku Hrežďovský Guláš fest 2016.