4. ročník Hrežďovského Guláš festu – 13. jún 2015

Občiansky výbor v Malých Chlievanoch v spolupráci so Stolnotenisovým klubom  Malé Chlievany, občanmi Malých Chlievan a pod záštitou primátora mesta a Mestského úradu Bánovce nad Bebravou  poriada dňa 13. júna 2015, t.j. v sobotu v areáli Kultúrneho domu v Malých Chlievanoch  štvrtý ročník majstrovstiev vo varení gulášu s názvom Hrežďovský Guláš Fest.

Občiansky výbor touto cestou pozýva občanov mesta Bánovce nad Bebravou a širokého okolia,  občanov miest a obcí iných okresov a krajov, občanov zo zahraničia, aby sa zapojili do tejto súťaže a svojím umom dokázali navariť majstrovský guláš.

Ďalej Občiansky výbor Malé Chlievany pozýva všetkých občanov, ktorí nebudú súťažiť, na kultúrno spoločenské podujatie spojené s príjemným posedením, podávaním kvalitného gulášu a občerstvenia, prehliadkou jednotlivých družstiev, ktoré budú súťažiť, bohatou tombolou,   s rôznymi atrakciami,   počas celého sobotňajšieho odpoludnia.

Začiatok súťaže, ako aj začiatok podujatia je stanovený na 11,00 h.

P R O P O Z Í C I E

Hlavný usporiadateľ      : Občiansky výbor Malé Chlievany, STK  M.Chlievany, občania z Malých Chlievan,

Termín a čas konania     :        13. júna  2015   od  09,00 h,

Miesto konania               : Areál Kultúrneho domu Malé Chlievany,

Záväzné prihlášky          : Do 25. mája 2015 !!! (prihlášky sú na stránke OV Malé Chlievany www.malechlievany.sk – priložený súbor  Prihláska.doc).

Vyplnené prihlášky doručte : Drevenica 69 (oproti kul.domu M.Chlievany), alebo budova MsÚ, Ul. Farská 3, Bánovce n/B., č.dv. 004, Ing.Znášiková, alebo e-mailom na adresu: info@malechlievany.sk. B diel s rovnako vyplnenými údajmi ako v A diele si donesiete so sebou v deň súťaže.

Úhrada Štartovného       : V hotovosti pri odovzdaní prihlášky v Drevenici 69, alebo u Ing. Znášikovej, v prípade e-mailového prihlásenia je možná úhrada poštovým poukazom na adresu Ľudevít Znášik, Lipová 2, Bánovce n/B. (v správe pre adresáta uveďte názov družstva z prihlášky) alebo prevodom na účet č. 1676276001/5600 (v správe pre prijímateľa uveďte názov družstva z prihlášky).

Losovanie miesta            : Losovanie  a príprava miesta varenia od 09,00 h do 11,00 h.

Miesto varenia                : Každé jedno družstvo má samostatne oddelené miesto varenia s vyznačením priestoru (páskou) cca 5×4 m, s označením por.č. a názvu družstva.

Zloženie družstva           : Najmenej 3 osoby, najviac 5 osôb.

Štartovné                        : 15,- Eur za jedno družstvo, do termínu záväznej prihlášky, po  termíne  20,- Eur  za  jedno  družstvo (v prípade neúčasti sa štartovné nevracia).

Rozhodcovia                   : Členovia občianskeho výboru, špičkoví kuchári, predsedom špičkový kuchár iného okresu, počet členov 5, predseda 2 hlasy,

hlavný hosť Guláš Festu speváčka JADRANKA

HLAVNÉ KRITÉRIA VARENIA

–  každé družstvo si prinesie kotlík na varenie gulášu, slnečník proti slnku, resp. dažďu, drevo,

–  varí sa zo všetkých druhov mäsa a ingrediencií, ktoré si družstvo prinesie so sebou  (organizátor drevo,  mäso  a ani  ingrediencie nezabezpečuje),

–  stôl a lavicu v sektore družstva zabezpečí organizátor,

–  dva stoly a 4 lavice pred sektor družstva pre sympatizantov zabezpečí organizátor,

–  každé družstvo varí najmenej 5 litrov a najviac 50 litrov gulášu,

–  od 09,00 h do 11,00 h  losovanie a  príprava miesta, ingrediencií,

–  začiatok varenia a samotnej súťaže  11,00 h,

–  koniec varenia a odovzdanie vzorky do hodnotenia  16,00 h,

–  množstvo vzorky je stanovené na pol litra  misky,

–  UPOZORNENIE:  Do gulášu nie je možné pridávať prinesené vývary!!!,

–  do sektoru varenia jednotlivých družstiev nesmie vstupovať žiadna iná osoba, okrem rozhodcov,

–  po skončení súťaže si družstvá môžu guláš predať,

–  organizátor si vyhradzuje právo, že po skončení podujatia  každé družstvo uvedie svoj priestor, v ktorom súťažilo, do pôvodného stavu,

–  pri odchode zo súťaže mužstvo na požiadanie strpí prehliadku nákladného priestoru vozidla,

–  pred vymedzený priestor varenia si súťažiace mužstvo môže pozvať hudobníkov a vytvárať si počas varenia svoj  spoločenský  program.

H O D N O T E N I E

Hodnotenie jednotlivých družstiev bude v dvoch rovinách:

Prvá rovina :  (estetika)

Hodnotiaca komisia bude od 09,00 h do 16,00 h sledovať a hodnotiť tieto ukazovatele :

–  prípravu miesta varenia,

–  prípravu ingrediencií (mäso, zemiaky, cibuľa a pod.),

–  čistotu a hygienu varenia,

–  priebeh varenia,

–  kultúrny program pri varení,

–  znižovať body , ak sa v sektore varenia budú nachádzať cudzie osoby, alebo nebudú dodržané hlavné kritéria varenia.

Druhá rovina : (kvalita)

Hodnotiaca komisia bude pri odobratí vzoriek od 16,00 h hodnotiť samostatne a jednotlivo tieto ukazovatele:

–  celkový vzhľad gulášu, farbu,

–  vôňu,

–  chuť,

–  mäso,

–  zemiaky,

–  zahustenie.

Poznámka: Pre objektívnosť hodnotenia kvality bude zabezpečené, že hodnotiaca komisia nebude pri hodnotení jednotlivých vzoriek vedieť, ktorého družstva guláš práve hodnotí.

VYHODNOTENIE

Vyhodnotenie bude prebiehať taktiež v dvoch rovinách.

Rovina estetiky: celkovo budú vyhlásení prví traja, ktorí dostanú vecné ceny a  víťaz  5O,- Eur

Rovina kvality : celkovo budú vyhodnotení všetci účastníci, teda bude stanovené poradie všetkých družstiev. Prví traja dostanú vecné ceny a víťaz bude odmenený čiastkou lOO,- Eur. Prví traja budú mať právo výberu miesta varenia v piatom ročníku      Hrežďovský Guláš fest  2016.

Prihláška HGF